Google+ Followers

Saturday, December 12, 2015

Life as a Master student...

Bismillahirahmannirrahim...

[121215]

Throwback macamane aku terdetik nak sambung master ni...
Sebenarnye, dah lama dah aku niat untuk further study ni..
After abes degree lagi tapi rezeki aku untuk jage nenek aku & keje datang dulu...

Kita hanya mampu merancang, Allah menentukan...
Aku dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan..
Menetap di Kelantan..
After abes SPM, aku belajar kat matrikulasi kedah, USM penang dan first job aku kat JB..
Mase tu rase excited nak mulakan hidup kat JB..
Mase tu fikir nak kerja je, demi family.. Malas fikir pape da..

Macam macam jgk dilalui mase hidup kat Johor..
Helmet kene kebas, Fon samsung aku hilang, sport shoes aku pun hilang... hehee.
Ingatkan hati kental sgt nak hidup kat JB memandangkan aku bukan ade sgt pun kwn kwn kat Johor..
Kebanyakan kwn kwn aku keje KL, Selangor & aku pun takde sedara mara kat Johor.

Aku terfikir nak sambung study lepas aku eksiden motor.. huhu..
Sambung study sbnrnya keputusan yg berat untuk aku buat...
Lepas dpt offer pun dlm 50/50 lagi nak decide, dah buat medical checkup & X-ray still aku ragu ragu lagi untuk accept ke tak...

Aku decide nak smbung study area KL, Selangor ni demi family.. dekat ngn abg..dekat ngn kakak..
So, aku akan ade masa jugak untuk spend dgn family..
Alhamdulillah, keputusan yg aku buat, keputusan yg betul.. :D

Buat adik-adik yg nak smbung master,
Decide yg terbaik, yg mane korang minat, samada coursework, mixed-mode atau research mode.
Coursework & mixed mode lebih kurang je sbnrnye, korang kene attend kelas & ade mini project..
Kalau research mode, tak payah attend kelas & korang kne fokus kt research korang je..
Bole gak amek 1 atau 2 kelas.. Aku prefer amek la kelas research methodology, statistical yg bole improve skill korang dlm menghasilkan thesis yg bagus.. 
Research mode tough la sikit.. Both ade pro & cons..

Kalau research, korang akan dpt elaun bulanan depend on Universiti gak la..
Setahu aku, UPM akan bagi 1.5k per month & USM akan bg dlm 1.3k..
Tapi kalau sv korang taraf prof yg ade banyak geran, maybe up lagi la yg die bole byr korang :D
Syarat UPM ni strict sikit, untuk grad korang kne publish paper & proses untuk publish paper akan take time & pasti akan drag masa untuk korang grad..
Bagi yg kategori super duper excellent, Inshaa Allah mampu habiskan dlm 2 tahun if kalau takde maslh dgn equipment, chemicals & etc.. haha
So, kalau akak-akak master research yg tak dapat habiskan master dlm masa 2 tahun tu normal yerr :p
Korang jgn nak pandang serong plak ye, sbb korang tak berada ditempat diorang.. & aku memang respek ngn budak-budak research ni.. :)
Biasenye, research mode ni full time sbb tu dibayar dgn elaun RA..
Sekadar yg aku tahu la pasal research mode sbb aku bukan research..
Tapi yg amek research mode, dari segi finance, of course korang bole apply biasiswa SLAB/SLAI atau tenaga pengajar UITM.. Memang masyukk sbb elaun korang dibayar dgn gaji degree..
Tapi after korang abes belajar, korang akan terikat dgn Universiti yg menawarkan biasiswa tersebut..
Korang jgk bole apply mybrain (mymaster) melalui laman web mybrain..
Mybrain ni applicable untuk both research mode, coursework & mixed mode..

Dan disebabkan aku nak masuk bidang environment, aku pilih kos environmental engineering..




Untuk yg nak amek coursework mode mcm aku, better korang check dlm website Universiti yg korang apply.. Kat situ ade list kos yg ditawarkan untuk master tanpa thesis..
Pilihla kos yang korang minat.. tp aku advise korang tengok jgk la subjek2 untuk kos yg korang pilih samada sesuai ke x ngn minat korang.. Aku prefer korang smbung bidang yg korang minat & related jgk dgn ape yg belajar mase degree, so that korang bole bawak mase blajar..
Tak payah dah nak pupuk minat tu sbb korang at least ade basic.. :D

Kos environmental engineering ni ditawarkan under dua fakulti, 
Fakulti civil engineering dan Fakulti chemical & evironmental engineering..
Kalau tgok list subjek memg berbeza lah kan.. Sbb tu melalui kos je korang x bole main assume je tu related ngn ape yg korang study mase degree.. Sbb tu korang kene check list subjek bawah kos yg korang nk pilih.. :D
Coursework ni kire express la, korang bole buat buat setahun, dua tahun tapi aku prefer buat setahun stengah.. to be safer.. haha :D Tp ramai yg buat 2 tahun dgn reason blajar smbil keje, terberanak, terkahwin & etc.. :P

Tapi yg paling obvious antara coursework & research mode ni dari segi yuran.. haha.
Memang yuran coursework kat mane mane universiti memg lagi mahal berlipat ganda dari yuran research mode.. So, korang kene apply la ape ape scholar atau dana yg bole support korang punye yuran.. heehee

Requirement untuk sambung PHD bg coursework mode lagi tggi dari research mode..
Kalau research mode, bole smbung PHD kalau achieve pointer 3.0
Kalau coursework mode, to be safer, cgpa korang, kene at least 3.5 above..
Alhamdulillah, at this moment pointer aku lepas lagi.. hee..
Lagi dua semester, tak tahu lah mcne plak .. Inshaa Allah :)






Geng lepak, gosip, buat esemen, hehe.. diorang memg supportive.. :D
Chemist, QA engr, HSE exect & Chemist.. 
Best of luck guys, study smart & work harder :D
Babai.. :)

Thursday, December 10, 2015

Muhasabah buat hati...

Menghargai.

Sekira nya orang tidak reti hargai kita,

Tidak mengapa,
Jangan salah kan mereka,
Salahkan diri sendiri kenapa mengharapkan penghargaan manusia.

Tak reti boleh belajar,

Boleh belajar menghargai walaupun nampak macam slow.

Penghargaan manusia ini kadang tidak terzahir.

Kadang kita tidak nampak,
Kadang kita tidak tahu,

Penghargaan manusia tidak semesti nya kebendaan duniawi semata-mata,

Penghargaan bukan sekadar pemberian hadiah yg terzahir,
Bukan sekadar wang ringgit,
Bukan sekadar menekan butang like,
Bukan sekadar selalu berjumpa,
Bukan sekadar selalu belanja makan tengok wayang karaoke,
Bukan sekadar diberikan kereta besar,
Bukan sekadar dibawa melancong ke sana ke mari,
Bukan sekadar punya anak comel atau anak ramai,
Bukan sekadar punya suami yang rupawan penyayang,
Bukan sekadar punya keluarga yang bahagia.

Doa tulus ikhlas dari kejauhan tanpa kita tahu,

pun sebenarnya pemberian hadiah kasih sayang sebagai penghargaan juga.

Tidak perlu dipaksa orang untuk menghargai kita.
Kan diri kita sendiri pun sedang belajar bagaimana belajar menghargai orang lain,

Hargai orang yang sepatutnya,

Alang kan rambut pun sudah tidak sama hitam,
Ada perang,
Ada blonde,
Apatah lagi hati manusia,
Hati orang pun lain-lain.
Lain lah sekira nya hati insan.
Tepuk dada sendiri,
Tanya hati,
Tanya iman.

Tidak perlu mengharapkan penghargaan manusia,

Jangan jadi hamba manusia,
Hormat manusia sahaja bukan taat,
Taat kepada Allah s.w.t.
Jadi hamba Allah s.w.t.

Ikut kemampuan diri kita sendiri,

Jangan paksa diri sampai kita menzalimi diri hati kita sendiri.

Sekira nya di buang,

Sekira nya sememang nya tiada orang langsung yang menghargai kita,
Maka lagi lah tidak mengapa,
Lebih-lebih lagi lah bagus,
Hala tuju hidup kita ke mana,

Hakikat hidup,

Mati berpindah alam itu pasti.

Kita hargai diri kita sendiri,
In sha Allah beroleh kasih sayang Allah s.w.t.

Kenal lah diri sendiri,

Kenal lah hati sendiri :)

Aku tidak punya apa-apa.

Sedang kan hati ini juga milik-Nya,
Semua pun hak milik mutlak Allah s.w.t.
Akan tiba satu detik,
Semua ini kembali kepada Allah s.w.t.

First Job after graduate..

Bismillahirrahmannirahim...

[101215]

Alhamdulillah.
Memandangkan umur dah 25 & nak masuk 26 tahun next year (hukhukhuk),
haruslah aku menulis benda yg bmanfaat la sikit kan.. hihi..

Buat adik-adik yg amek kos engineering, bertabahlah ye :P
Bagi aku, setiap pekerjaan tu ade dugaan masing-masing..
Dalam hidup ni, takde benda yang kite bole dapat dgn senang....
Saje nk cite sikit pengalaman first job aku kat JB.. :D

After habes blajar, dlm bulan Jun 2013 (konvo Oct), kebetulan plak nenek aku kene strok,
So dlm 6 bulan jgk aku menjadi penganggur yg tegar & jage nenek aku.. haha..
Sambil tu jgk la aku apply keje.. aku apply melalui jobstreet je (sbb aku pemalas, haha :P)
Click, click, clik, apply, dapat jgk la beberapa interview, tp aku tpakse cancel,
sebab aku rase bersalah... bersalah nk tinggalkan nenek aku...
Nenek aku strok separuh badan.. nanti la aku cite pasal strok in the next post okehh :)
Dalam 6 bulan, nenek aku da sihat, da bole jalan, slow slow gune tongkat..
Aku dapat interview kat Kulim, Klang & JB.. tapi position lain-lain..
QA engineer, Wastewater treatmet exect & Program Engineer...
Mungkin sbb rezeki after nenek aku sihat..

Banyak sbnrnye flow aku tapi nak ringkaskan cite, aku cancel interview kat Klang sbb kakak aku tak prefer aku keje Klang.. Aku dapat job kat Kulim & JB.. 
My first job  start kat JB,, VENTURE...


Adik-adik, bertabahlah ye..
Mula-mula memang susah, sbb kite kan freshie.. agak blur blur..
Position aku sbg Program engineer..
Nak jelaskan sket bkn related ngn programming ye tp lebih kepada role cam Project engineer..

Actually, VENTURE ni agak besar la jugak sbb worldwide..
Branch venture ni ade kat US, China, Sgapore, Penang, Johor & etc..
Memandangkan aku ni kire baru lagi, aku kene handle 2 projek je, Stryker & Qualcom..
Biase senior akan handle 3,4 projek jgk la. tapi dlm satu projek tu berpuluh-puluh model jgk la kene jage..

Best memang best, pressure tetap pressure.. haha..
Bile mane kau cuti pun bos still cari, kene slalu check email even balik bercuti,
kadang-kadang, worst bile customer kejar.. nak itu nak ini..
Customer yg aku handle plak dari US.. memang umphhhh.. 
Tapi aku rase customer dari sgapore lagi melecehkan, haha. disaster. 
Kalau kau nk bercuti memang kene tggal wasiat kat orang yg backup keje kau.. hihi..

Program engineer ni role dia cam bile model baru masuk,
kite akan direct terus communicate ngn customer, so kite yg akan alert kan team kite..
Buat meeting, check team kite punye concern untuk run kan model baru ni..
Memang kalau dh keje manufacturing, saling bgantung antara satu sama lain..
Jangan la nk bodoh sombong, sbb kau takkan bole survive.. hihi..
Tiap-tiap engineer ade role masing-masing.. Aku still perlukan planner, Qa engineer, Sqe engineer, Test engineer, buyer, even line leader, supervisor & operator untuk memastikan model tu meet customer requirement & kau kene professional.. First job, aku dapat belajar byk benda.. Aku build confidence aku communicate ngn customer yg mostly dari US & Sgapore.. Handle meeting, follow up itu ini.. smpai awal hingga akhir.. Attend conference call.. Exposed ngn ISO documentation 9001 & ISO 13485 (Medical devices)

Mula mula biase lah, we are normal human being.. mesti ade buat salah silap..
Kene marah tu normal, mula-mula aku tak boleh nak adapt, sampai aku terikut-ikut,
bile orang lain buat silap, aku jadi nak marah je. huhu... Sbb law org len buat silap, akan pendingkan keje aku jugak.. haha.. Lama-lama slow slow aku adapt..

Buat adik-adik yg baru nak masuk alam pekerjaan,
kene la buat baik ngn staff lama, so mudahla korang nak sedut ilmu sikit sebanyak,
even kalau kau engineer pun, jgn nak hidung tinggi sgt ngn technician or supervisor, 
walhal diorang lagi hebat dari korang sbb diorang lagi lama kdg kdg btahun-tahun dlm company ni..Jangan la syok pandai, buat buat kurang pandai takpe demi menyedut ilmu-ilmu diorang..tapi jangan terlebih kurang pandai, smpai orang annoying plak..haha

Mengimbau memori bersama venture... 



Meeting time Stryker visit.

Training untuk jadi auditor

Senior QA engineer yg banyak bagi tunjuk ajar.. Ho Yen Wei

Senior QA engineer & test engineer, diorang berdua ni yang aku banyak cari law ade issue pasal model-model baru nak run

Venture Team untuk project Stryker

Rasenye stakat tu jela dulu, aku nak buat assignment pasal solidwaste business proposal..
Next post nanti aku akan share mcne hati aku terbukak nak sambung master dan bberapa ciput nasihat sebelum korang smbg master ea... :D

Babai...

Tuesday, December 8, 2015

Bilamana Allah makbulkan doa...

Bismillahirahmannirahim...


[081215]

Idea nak menulis dah kering..
Aku sebenarnye nak study wastewater treatment design.. 
sebab memandangkan lagi 2 mggu akan final exam, kene la study awal sket.. 
sbb de komitmen dgn keje jgk kn... :P

Sebenarnye aku nak menulis pasal doa yg dimakbulkan..
Lepas aku muhasabah balik ape yg berlaku lepas-lepas,
aku sedar banyak dah sebenarnye doa-doa aku yg Allah makbulkan..
Alhamdulillah.. 

Cuma kita sebenarnye, kene byk bersabar.. sbb Allah akan uji kita dulu, 
sebelum Dia berikan yg lebih baik untuk kita.. Ye, betul sangat.. 
Sbb doa aku yang aku minta dari tahun-tahun lepas, Allah dah makbulkan.. 

Dulu mase time pmr, cikgu sejarah aku penah la cakap, baca surah yasin 40x berturut-turut,  minta kat Allah dgn yakin.. Actually dlu aku penah buat.. mase pmr, aku siap tick tick lagi tiap kali lepas baca surah yasin.. Aku doa sungguh-sungguh biar dapat 8A dlm pmr..
Alhamdulillah dapat.. tp sbnrnye aku amek 9 subjek tmasuk bahasa Arab..
Tapi dah nk buat mcne, aku tak pandai mane bahasa arab, so dapatla B untuk sbjek BA..haha..

Tahun 2014, tahun yg banyak sgt dugaan berlaku kat aku mase keje Johor..
Jauh dari family, stress dgn life as engineer.. Dan termasuk jgk aku penah eksiden motor mase kat JB... Banyak lagi pengalamn pahit manis mase kt Johor...


But Alhamdulillah, I'm happy now with my life..
Alhamdulillah.. keputusan aku nak sambung belajar adalah keputusan yg betul..
Sekeliling aku, kawan-kawan yg sgt supportive, dekat ngn family, keje yg aku suke..
Kekuatan yg aku dapat.. Ke sebab aku yang semakin matang? haha :P
Tapi aku tak pernah menyesal keje kat johor, sbb banyak pengalamn mase stay kat JB.. :D

Jangan pernh rasa ragu dgn keputusan yg kita buat, 
jika keputusan tu disertakan dgn niat yg ikhlas....
InshaAllah,Allah permudahkan...
Yang jauh Allah dekatkan,yang susah Allah permudahkan...
Allah sebaik2 perancang. :)

Okay lah.. nanti lah aku cite pengalaman mase keje kat johor..
Sebab aku nk smbg study wastewater treatment design.. esok plak kene semangat gi keje..

keywordnya, banyakkan BERSABAR.. Allah takkan mudah-mudah bagi kat kita, mesti Allah uji kita dulu... setiap ujian, andaikata kita bersabar, itu tanda Allah sayang...
sebab Syurga itu terlalu indah.. :)





Monday, December 7, 2015

Alhamdulillah Ya Allah...

Assalamualaikum,

Bismillahirahmannirrahim...

[071215]

Dah lama dah tak bukak belog bihah chan ni.. :P
Dah berhabuk dah rupenye... hihi..
Inshaa Allah aku akan cuba jugak menulis dlm belog ni..
Tiap kali bukak belog ni, tiap kali tu jugak fikir nk istiqomah dalm menulis blog..

Sebab aku harap satu hari nanti, husband ngn anak-anak aku akan baca blog ni..
Andaikata umur aku tak pnjg, moga tiap bait bait dlm belog ni bagi manfaat kat orang lain..


Terlalu banyak sbnrnye aku nk story kat sini,
tapi sebab aku terlalu busy (kononnye), nanti la kite sambung cite after aku final exam ea..:D

Lagipun skrg tengah busy dgn assignment, project dan nak dekat final exam da....
Plus, masa aku sgt terhad skrg sbb aku keje & sometimes kene overtime. ;)


Ok.. nanti kite sambug lagi, I nak sambung study atmospheric risk management..

Babai..